e-smile.gr

Smile Clinic - Οδοντιατρική Κλινική Θεσσαλονίκη

Φρονιμίτης

Φρονιμίτης: Προβλήματα, αντιμετώπιση, επέμβαση

Οι φρονιμίτες (ή αλλιώς σωφρονιστήρες) είναι τα τελευταία δόντια τα οποία ανατέλλουν στη στοματική κοιλότητα, κατά την ηλικία των 17 – 23, αν και μπορούν να συνεχίσουν να ανατέλλουν μέχρι και την ηλικία των 30 ετών. Συνήθως, είναι δόντια με αρκετά ιδιόμορφη μορφολογία. Κατά την ανατολή τους, μπορεί να έρθουν σε επαφή με τον 2ο γομφίο, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς από μπροστά, ή να μην έχουν τον απαιτούμενο χώρο ώστε να προβάλλουν στο στόμα και να διαταχθούν ομαλά σε σχέση με τα πιο πρόσθια δόντια. Και οι δύο καταστάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα την έγκλειση του δοντιού στη γνάθο η οποία μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή και συμπτωματική. Η εντονότερη συμπτωματολογία αφορά συνήθως τους φρονιμίτες της κάτω γνάθου και σπανιότερα της επάνω, λόγω των πιο περίπλοκων ανατομικών συνθηκών που υπάρχουν στην οπίσθια περιοχή της κάτω γνάθου.

Ένας φρονιμίτης που είναι πλήρως καλυμμένος από οστό ή ούλα ονομάζεται έγκλειστος, ενώ αυτός που έχει μερικώς «τρυπήσει» τα ούλα λέγεται ημιέγκλειστος.

Φρονιμίτης

Κλείστε το ραντεβού σας

Φλεγμονή (πρήξιμο) των ούλων και πόνος

Φρονιμίτης

Ο ημιέγκλειστος φρονιμίτης είναι συνήθως περισσότερο συμπτωματικός, λόγω της κατακράτησης τροφών στην περιοχή μεταξύ του δοντιού και των ούλων και της αδυναμίας καλού καθαρισμού της περιοχής με την καθημερινή στοματική υγιεινή (βούρτσισμα – διάλυμα). Η είσοδος των τροφών, έχει σαν επακόλουθο την κατακράτηση μικροβίων και συνεπώς την μόλυνση και φλεγμονή της περιοχής, που ονομάζεται περιστεφανίτιδα.

Φρονιμίτης

Η περιστεφανίτιδα μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή και χρόνια διαφέροντας στην ένταση των συμπτωμάτων από μορφή σε μορφή. Τα συνήθη συμπτώματα της περιστεφανίτιδας είναι άλγος (πόνος) στην περιοχή, αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος, πρήξιμο, κακουχία μέχρι και πυρετός. Υπάρχουν συγκεκριμένες και πολύ αποτελεσματικές ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος που πάσχει από περιστεφανίτιδα ώστε να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος.

Φρονιμίτης
Καταστροφή του οστού στήριξης του μπροστινού δοντιού

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες παρουσιάζουν σπάνια περιστεφανίτιδα. Πολύ συχνότερα όμως προκαλούν καταστροφή του οστού που στηρίζει τον 2ο γομφίο(λόγω κλίσης του φρονιμίτη και έντονης επαφής των δύο δοντιών), μ’αποτέλεσμα την δημιουργία περιοδοντικού προβλήματος καθώς και στρεβλοφυία των μπροστινών δοντιών, από την έλλειψη χώρου και την πίεση που προκαλεί.

Φρονιμίτης
Καταστροφή του μπροστινού δοντιού

Στις περιπτώσεις όπου έχουμε έγκλειστους φρονιμίτες οι οποίοι γίνονται αντιληπτοί καθυστερημένα, συχνά παρατηρούμε βλάβη του μπροστινού δοντιού, όπως απορρόφηση της ρίζας ή τερηδόνα, τα οποία μπορεί στο τελικό στάδιο να προκαλέσουν μέχρι και απονεύρωση ή ακόμη και εξαγωγή του τραπεζίτη. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να ενδιαφερθούμε για να βγάλουμε τους φρονιμίτες μας, ακόμη και εάν δεν μας έχουν ενοχλήσει ποτέ.

Φρονιμίτης
Συνωστισμός των δοντιών και ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία

Με έρευνες έχει εξακριβωθεί ότι οι φρονιμίτες μπορεί να «σπρώχνουν» τα μπροστά από αυτούς δόντια μέχρι και την ηλικία των 32 ετών!!   Η αντιμετώπιση είναι και σ’αυτή την περίπτωση χειρουργική.

Φρονιμίτης
Προσβολή του νεύρου και απώλεια αισθητικότητα

Σπάνια, γύρω από τους φρονιμίτες αναπτύσσονται κύστεις, οι οποίες είναι ασυμπτωματικές και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στον ασθενή.
Όταν όμως μεγαλώσουν πάρα πολύ μπορούν να προσβάλλουν το νεύρο της κάτω γνάθου και να προκαλέσουν απώλεια της αισθητικότητας στο χείλος, στο πηγούνι ή και σε όλα τα δόντια.
Αυτές οι καταστάσεις προλαμβάνονται με την ακτινογραφική εξέταση και στη συνέχεια με την εξαγωγή του δοντιού.

Κάταγμα της γνάθου

Οι κύστεις που προαναφέρθηκαν, μπορούν επίσης, όταν αναπτυχθούν πολύ να προκαλέσουν μεγάλη απορρόφηση του οστού της κάτω γνάθου και ακολούθως εξασθένιση της ή μέχρι και κάταγμα αυτής. Η εξαγωγή του δοντιού προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις.

Φρονιμίτης

Αντιμετώπιση

Η ριζική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων είναι ΜΟΝΟ η εξαγωγή του φρονιμίτη, είτε πρόκειται για χειρουργική διαδικασία είτε για απλή εξαγωγή του δοντιού. Ειδικά σε περίπτωση φλεγμονής στην περιοχή του φρονιμίτη (περιστεφανίτιδα), όποια συντηρητική θεραπεία και να ακολουθήσετε με διάλυμα, βούρτσισμα και αντιβίωση, απλά θα σας ανακουφίσει για ένα μικρό διάστημα, γιατί η νόσος αυτή παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, δηλαδή τα συμπτώματά της έρχονται και παρέρχονται σε μόνιμη βάση, μέχρι να γίνει η εξαγωγή του υπαίτιου δοντιού (για την αντιμετώπιση της περιστεφανίτιδας μπορείτε να δείτε δεξιά το αντίστοιχο κείμενο). Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εξαγωγή του φρονιμίτη είναι πλήρως ανώδυνη διαδικασία και σας δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσετε την καθημερινότητά σας χωρίς κανένα πρόβλημα.