sticky notepaper

ΠΑΙΔΙΑ 10 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

Περιεχόμενα
 1. Πότε θα βάλει το παιδί μου σιδεράκια;
 2. Θα χρειαστεί να αφαιρέσει δεύτερα δόντια το παιδί μου, αν φορέσει σιδεράκια;
 3. Τι είναι μια πανοραμική ακτινογραφία;
 4. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουν τα παιδιά το στόμα τους όταν φοράνε σιδεράκια;
 5. Γιατί είναι κόκκινα τα ούλα του παιδιού μου γύρω από τα κάτω δόντια;
 6. Είναι καλό που ο έφηβος μου χρησιμοποιεί συχνά στοματικό διάλυμα;
 7. Πότε βγαίνουν οι φρονιμίτες;
 8. Οι χάντρες στόματος (δαχτυλίδια) είναι βλαβερές με οποιοδήποτε τρόπο;

Απαντήσεις:
 1. Πότε θα βάλει το παιδί μου σιδεράκια;

  Τα παιδιά διαφέρουν ως προς την ανάπτυξή τους και έτσι διαφέρει και η στιγμή που θα χρειαστεί να φορέσουν σιδεράκια. Το είδος της θεραπείας που θα ληφθεί, θα καθορίσει πότε θα ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία. Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να ληφθεί νωρίς, όταν υπάρχουν αμφότερα και πρώτα και δεύτερα δόντια στο στόμα. Συνήθως η θεραπεία αρχίζει αργότερα (μετά από 10 ετών), όταν τα δεύτερα δόντια έχουν βγει και ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του προσώπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

   

 2. Θα χρειαστεί να αφαιρέσει δεύτερα δόντια το παιδί μου, αν φορέσει σιδεράκια;

  Η απόφαση για την αφαίρεση των δοντιών θα εξαρτηθεί από την ορθοδοντική διάγνωση και το σχέδιο θεραπείας. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις θεραπείας. Η απόφαση σχετικά με την ανάγκη να αφαιρεθούν δόντια είναι διαφορετική για κάθε παιδί.

   

 3. Τι είναι μια πανοραμική ακτινογραφία;

  Μια πανοραμική ακτινογραφία είναι ένα φιλμ ακτίνων Χ που λαμβάνονται έξω από το στόμα από μια μηχανή που περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι. Αυτός ο τύπος ακτινογραφίας δίνει στον οδοντίατρο μια καλή εικόνα των δοντιών και των σαγονιών. Όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, η κύρια χρήση του είναι να εξετάσει την ανάπτυξη της οδοντοφυΐας. Ο οδοντίατρος μπορεί να διαπιστώσει την παρουσία ή την απουσία των δοντιών χωρίς να λαμβάνει ακτίνες-Χ μέσα στο στόμα. Είναι ένας καλός τρόπος για τον έλεγχο όλων των ειδών προβλημάτων, αλλά δεν είναι καλό για τη διάγνωση της τερηδόνας.

   

 4. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουν τα παιδιά το στόμα τους όταν φοράνε σιδεράκια;

  Αντιλαμβανόμαστε ότι ο καθαρισμός του στόματος του παιδιού, ενώ φοράει σιδεράκια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται αρκετό χρόνο και απαιτεί πολλή προσπάθεια. Τρία πράγματα μπορούν να προταθούν για την κατ 'οίκον φροντίδα. Το βούρτσισμα μπορεί να απαιτήσει μια απλή βούρτσα για τακτικό καθαρισμό και μια ειδική βούρτσα (μικρό τέλος-φουντωτή βούρτσα) για ολοκληρωμένο καθαρισμό. Φθοριούχο ξέπλυμα του στόματος θα πρέπει να γίνεται καθημερινά, γιατί τα παιδιά που φορούν σιδεράκια είναι πιο επιρρεπή στη φθορά των δοντιών. Τίποτα δεν είναι πιο απογοητευτικό για τα παιδιά, τους γονείς και τους γιατρούς από ότι να έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των ούλων και της φθοράς των δοντιών όταν αφαιρούνται τα σιδεράκια.

   

 5. Γιατί είναι κόκκινα τα ούλα του παιδιού μου γύρω από τα κάτω δόντια

  Τα ούλα γύρω από τα κάτω δόντια μπορεί να γίνουν κόκκινα και μερικές φορές να αιμορραγούν εύκολα κατά το βούρτσισμα για διάφορους λόγους. Ο κύριος λόγος σχετίζεται με τον ακατάλληλο καθαρισμό των δοντιών. Εάν τα δόντια δεν είναι ίσια, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν. Τα ούλα και τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως. Οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να διαπιστώσουν ότι τα ούλα τους γίνονται όλο και πιο υγιή επειδή η αιμορραγία μειώνεται και τα ούλα γίνονται ροζ. Μία ιδιαίτερη κατάσταση που θα πρέπει να αναφερθεί ονομάζεται ουλίτιδα της εφηβείας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να υπάρχει ακόμη και αν το στόμα φαίνεται καλά καθαρισμένο. Είναι λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα κατά την εφηβεία. Θεωρούμε ότι είναι μια φάση που περνάει. Τα ούλα θα επιστρέψουν τελικά στο υγιές, ροζ χρώμα.

   

 6. Είναι καλό που ο έφηβος μου χρησιμοποιεί συχνά στοματικό διάλυμα;

  Πολλοί έφηβοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν τακτικά στοματικό διάλυμα γιατί αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσωπική τους υγιεινή. Η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν θα πρέπει να είναι ένα υποκατάστατο του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών. Όταν χρησιμοποιείτε ένα στοματικό διάλυμα, είναι καλό να περιέχει φθόριο. Ωστόσο, μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα αφού μπορεί να εμποδίσει τη δυσοσμία του στόματος.

 7. Πότε βγαίνουν οι φρονιμίτες;

  Αυτό το ερώτημα συνήθως τίθεται από τους εφήβους και όχι από τους γονείς. Φρονιμίτες μπορεί να βγουν στο στόμα ήδη στην ηλικία των 16 ετών, αλλά συνήθως βγαίνουν αρκετά χρόνια αργότερα. Προβλήματα προκύπτουν συχνά για αυτά τα δόντια λόγω ανεπαρκούς χώρου στο πίσω μέρος του στόματος. Με αποτέλεσμα, μόνο εν μέρει να βγαίνουν στο στόμα. Τα ούλα γύρω τους έχουν την τάση να μολύνονται προκαλώντας πόνο και πρήξιμο. Υπό αυτές τις συνθήκες οι φρονιμίτες αφαιρούνται. Αν χρειάζονται αφαίρεση, σας προτείνουμε αυτό να γίνει νωρίς, κι όχι να περιμένετε για χρόνια.

    

 8. Οι χάντρες στόματος (δαχτυλίδια) είναι βλαβερές με οποιοδήποτε τρόπο;

  Η σημερινή τάση των νέων να φοράνε κοσμήματα στο στόμα μπορεί να προκαλέσει κάποια οδοντιατρική βλάβη. Καρφιά στη γλώσσα, για παράδειγμα, έχουν συμβάλει στην θραύση των πίσω δοντιών. Δαχτυλίδια χείλους μπορεί να πιαστούν στα ρούχα ή αλλού και το χείλος μπορεί να σχιστεί. Το κόσμημα πρέπει να είναι καθαρισμένο καλά αφού μπορεί να προκαλέσει μέχρι και λοίμωξη. Όταν αυτά τοποθετούνται στο στόμα, θα πρέπει να πληρούν όλες τις συνθήκες σωστής υγιεινής.