sticky notepaper

ΠΑΙΔΙΑ 2 ΕΩΣ 5 ΕΤΩΝ

Περιεχόμενα
 1. Ανησυχώ για την επίσκεψη του παιδιού μου για διόρθωση δοντιών. Μπορώ να κάνω κάτι για να το βοηθήσω;
 2. Στην ηλικία των 2 ετών υπάρχουν όλα τα βρεφικά δόντια;
 3. Τι είδους οδοντόβουρτσα προτείνετε;
 4. Πόσο συχνά συστήνετε καθαρισμό των δοντιών;
 5. Τι μπορεί να γίνει αν στο παιδί μου δεν αρέσει η οδοντόκρεμα;
 6. Γιατί τα άνω και κάτω δόντια δεν ενώνονται;
 7. Τι προτείνετε να προμηθεύσω στο παιδί μου ώστε να σταματήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα;
 8. Τι είναι ο μαύρος λεκές στα δόντια του παιδιού μου;
 9. Πρέπει στα πρώτα δόντια των παιδιών να χρησιμοποιείται νήμα;
 10. Είναι καλό που η οικογένεια μου δεν πίνει το νερό της βρύσης;
 11. Είναι αναγκαίο να ληφθούν δισκία φθορίου για "γερά δόντια";
 12. Χρειάζεται το παιδί μου ακτινογραφίες κάθε 6 μήνες;
 13. Γιατί έχουν σφραγίσματα τα βρεφικά δόντια;
 14. Γιατί τα ούλα γύρω από τα άνω δόντια του παιδιού μου ματώνουν κατά το βούρτσισμα;
 15. Πειράζει που αφαιρέθηκε ένα από τα βρεφικά δόντια του παιδιού μου;
 16. Αν ο οδοντίατρος μου συνιστά σφραγίσματα, πρέπει να είναι λευκά ή ασημένια;
 17. Τι είναι ο συντηρητής χώρου;

Απαντήσεις:
 1. Ανησυχώ για την επίσκεψη του παιδιού μου για διόρθωση δοντιών. Μπορώ να κάνω κάτι για να το βοηθήσω;

  Όλοι μας θα θέλαμε η επίσκεψη στον οδοντίατρο να είναι μια καλή εμπειρία. Δεν έχει νόημα να σώσουμε το δόντι αλλά να "χάσουμε" το παιδί! Η έρευνα μας λέει ότι οι ανήσυχοι γονείς μπορούν να περάσουν την ανησυχία τους και στα παιδιά. Έτσι, δοκιμάστε να είστε χαλαροί και θετικοί. Αντιμετωπίστε την επίσκεψη ως ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής και της υγειονομικής περίθαλψης. Υπάρχουν παιδικά βιβλία και δικτυακοί τόποι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, οι οποίοι εξηγούν τις διαδικασίες. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε φίλους και άλλα μέλη της οικογένειας για οδοντιατρικές πρακτικές που είναι προσανατολισμένες προς τα παιδιά ή για οδοντιάτρους που περιορίζουν την πρακτική τους στα παιδιά. Άλλα παιδιά στο γραφείο του οδοντιάτρου και μια οδοντιατρική ομάδα που ανυπομονεί να θεραπεύσει παιδιά μπορεί να είναι μια μεγάλη βοήθεια για το παιδί.

   

 2. Στην ηλικία των 2 ετών υπάρχουν όλα τα βρεφικά δόντια;

  Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση χωρίς οδοντιατρική εξέταση. Η απάντηση είναι μάλλον όχι! Τα βρεφικά δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται όταν το παιδί είναι περίπου 6 μηνών. Μέχρι την ηλικία των 2, 16 δόντια υπάρχουν συνήθως και ο τελευταίος από τους τραπεζίτες αρχίζει να εμφανίζεται, δεν σταματούν όμως να "εκρήγνυται" μέχρι και τους 30 περίπου μήνες. Οι άνω τραπεζίτες είναι συνήθως οι τελευταίοι που εισέρχονται.

   

 3. Τι είδους οδοντόβουρτσα προτείνετε;

  Πολλοί τύποι οδοντόβουρτσας υπάρχουν στην αγορά. Ορισμένοι κατασκευαστές ειδικεύονται στην ανάπτυξη της οδοντόβουρτσας των παιδιών. Αντί να προσφέρετε ένα εμπορικό σήμα, θα θέλαμε να σκεφτείτε τι θα θέλατε σε μια οδοντόβουρτσα για ένα παιδί 2 -5 ετών. Ψάξτε για μια βούρτσα με μια μικρή και ογκώδη λαβή καθώς αυτό είναι πιο εύκολο για το παιδί να το διαχειριστεί. Οι τρίχες θα πρέπει να είναι μαλακές για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

   

 4. Πόσο συχνά συστήνετε καθαρισμό των δοντιών;

  Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για ένα πρόγραμμα καθαρισμού των δοντιών είναι η ανάπτυξη καλών συνηθειών. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μία το πρωί και μία πριν τον ύπνο. Βέβαια, καλό θα είναι αν γίνεται και συχνότερα μέσα στην ημέρα. Το βούρτσισμα των δοντιών μετά το φαγητό ή γλυκά σνακ είναι πολύ ευεργετικό. Ο καθαρισμός είναι καλό να γίνεται παρουσία γονέων.

   

 5. Τι μπορεί να γίνει αν στο παιδί μου δεν αρέσει η οδοντόκρεμα;

  Στα μικρά παιδιά το σημαντικότερο είναι να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφίμων γύρω από τα δόντια και τα ούλα. Για να γίνει αυτό, η οδοντόπαστα δεν χρειάζεται. Αντί να διαφωνείτε με το παιδί σας, βουρτσίστε με νερό. Αργότερα η οδοντόκρεμα μπορεί να είναι πιο αποδεκτή από το παιδί σας. Υπάρχουν οφέλη στην οδοντόκρεμα. Πολλές περιέχουν φθόριο που κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στη φθορά. Αυτές οι οδοντόκρεμες βοηθούν να διατηρηθεί το επίπεδο φθορίου υψηλό στο εξωτερικό στρώμα των δοντιών (σμάλτο). Χωρίς οδοντόκρεμα το όφελος χάνεται. Οι οδοντόκρεμες εξουδετερώνουν επίσης τα οξέα στο στόμα. Και, φυσικά, οι οδοντόκρεμες βοηθούν να έχουμε ευχάριστη αναπνοή.

   

 6. Γιατί τα άνω και κάτω δόντια δεν ενώνονται;

  Αυτό είναι χαρακτηριστικό του τι οι οδοντίατροι αποκαλούν "ανοιχτό δάγκωμα". Αυτή η κατάσταση μπορεί να φανεί σε παιδιά μικρότερης ηλικίας (2-5 ετών) αλλά και σε μεγαλύτερης. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό. Το πιπίλισμα του αντίχειρα, η τοποθέτηση της γλώσσας ανάμεσα στα δόντια και η κατοχή αντικειμένων ανάμεσα στα δόντια, αποτελούν συνήθειες που προκαλούν το πρόβλημα αυτό. Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα ανάπτυξης, αν και είναι λίγο σπάνιο. Υπάρχουν επιλογές για την αντιμετώπιση των ανοικτών δαγκωμάτων λόγω συνηθειών. Η κατάσταση δεν μπορεί να αφεθεί χωρίς θεραπεία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εξαλειφθεί μια συνήθεια. Όταν γίνει αυτό, τα δόντια κινούνται προς μια καλύτερη θέση δίχως ιδιαίτερη θεραπεία. Θ πρέπει να ζητάτε τη γνώμη του οδοντιάτρου σας, αν το παιδί σας έχει κάποια από αυτές τις συνήθειες.

 7. Τι προτείνετε να προμηθεύσω στο παιδί μου ώστε να σταματήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα;

  Στις ηλικίες των 2 έως 5 ετών δεν είμαστε πολύ επιθετικοί. Προτείνουμε ότι μια περιστασιακή υπενθύμιση για να αφαιρέσετε το δάχτυλο είναι λογικό. Θεωρούμε ότι μια περιστασιακή υπενθύμιση για να αφαιρέσει το παιδί το δάχτυλο από το στόμα είναι εύλογη. Όχι όμως πολύ συχνά! Να είστε θετικοί! Ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε το παιδί που σταμάτησε το πιπίλισμα. Επαινέστε τα παιδιά για την συμπεριφορά τους! Οι γονείς συχνά θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της συνήθειας πολύ νωρίς. Περίπου τα μισά από τα παιδιά που πιπιλίζουν ένα ψηφίο, εγκαταλείπουν τη συνήθεια αυθόρμητα στην ηλικία των 3 ετών περίπου. Πολλά από τα παιδιά που επιμένουν θα περιορίσουν την συνήθεια γύρω στην ηλικία των 6.

    

 8. Τι είναι ο μαύρος λεκές στα δόντια του παιδιού μου;

  Η μαύρη κηλίδα είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού πολλών πραγμάτων στο στόμα σχετικά με το σάλιο, τα βακτήρια και τα τρόφιμα. Ο μαύρος λεκές επί των επιφανειών των δοντιών σχετίζεται με πολύ χαμηλά ποσοστά φθοράς. Κανείς δεν φαίνεται να κατανοεί αυτή τη σύνδεση και αυτό αποτελεί θέμα έρευνας. Άλλα είδη λεκέδων εμφανίζονται στο εξωτερικό των δοντιών. Πράσινοι, πορτοκαλί και γκρι λεκέδες είναι οι πιο κοινοί. Αυτές οι κηλίδες μπορεί να υποδεικνύουν κακή υγιεινή και τα πρώτα σημάδια της φθοράς των δοντιών μπορεί να εμφανιστούν.

    

 9. Πρέπει στα πρώτα δόντια των παιδιών να χρησιμοποιείται νήμα;

  Το οδοντικό νήμα καθαρίζει ανάμεσα στα δόντια σε σημεία που η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει. Για ορισμένα παιδιά, είναι σημαντική προσθήκη στην ρουτίνα τους. Τα βρεφικά ή πρώτα δόντια τείνουν να είναι με κενά ή χωρίς κενά. Αν έχουν μεταξύ τους απόσταση, δεν απαιτούν χρήση οδοντικού νήματος, αφού η οδοντόβουρτσα μπορεί να φτάσει τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια. Αν δεν απέχουν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νήμα στα πρώτα δόντια των παιδιών ειδικά μεταξύ των γομφίων. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν αναμένεται να χρησιμοποιήσουν μόνα τους το νήμα. Οι γονείς πρέπει να τα βοηθήσουν. Σας προτείνουμε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας για συμβουλές σχετικές με το νήμα.

    

 10. Είναι καλό που η οικογένεια μου δεν πίνει το νερό της βρύσης;

  Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί απλά με ένα ευθύ «ναι ή όχι». Για διάφορους λόγους, οι άνθρωποι προτιμούν να μην πίνουν νερό της βρύσης σήμερα. Αυτό είναι λυπηρό. Έχει αποδειχθεί ότι το φθόριο που υπάρχει στο νερό της βρύσης μειώνει την τερηδόνα των παιδιών έως 50%. Με το να μην πίνει νερό της βρύσης η οικογένειά σας δεν λαμβάνει αυτό το ανέξοδο και καταπληκτικό προληπτικό εργαλείο. Εάν επιλέξετε να μην πίνετε νερό της βρύσης, ένα συμπλήρωμα φθορίου μπορούν να το αντικαταστήσει.

    

 11. Είναι αναγκαίο να ληφθούν δισκία φθορίου για "γερά δόντια";

  Τα δισκία φθορίου θα πρέπει να παρέχονται μόνο με συνταγή οδοντιάτρου. Τα δόντια που περιέχουν φθόριο είναι πιο ανθεκτικά στη φθορά. Αν υπάρχει μικρή ή καθόλου ποσότητα φθορίου στο πόσιμο νερό, οι οδοντίατροι συνιστούν συνήθως δισκία φθορίου για να βοηθήσουν στην "ενίσχυση" των δοντιών.

    

 12. Χρειάζεται το παιδί μου ακτινογραφίες κάθε 6 μήνες;

  Εάν ένα παιδί χρειάζεται σφραγίσματα στα δόντια κατ 'επανάληψη, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει ακτινογραφίες κάθε 6 μήνες. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση για λήψη ακτινογραφιών. Εάν ένα παιδί έχει πολλά σφραγίσματα, ο οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να βγάζει ακτινογραφίες για να είναι σίγουρος πως δεν υπάρχει φθορά κάτω από τα σφραγίσματα. Εάν τα δόντια είναι κοντά μεταξύ τους ή είναι παραμορφωμένα, ο οδοντίατρος μπορεί να θεωρήσει ότι τα δόντια δεν μπορούν να εξεταστούν προσεκτικά, χωρίς μια ακτινογραφία. Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να είναι μια επιρροή, ειδικά εάν τα άλλα παιδιά της οικογένειας έχουν πολλές κοιλότητες. Οι περισσότεροι οδοντίατροι σήμερα βγάζουν ακτινογραφίες "με ιατρική συνταγή". Αυτό σημαίνει ότι εξετάζουν το στόμα και το ιστορικό του παιδιού, και μετά βγάζουν απόφαση για τις ακτινογραφίες του κάθε ασθενή.

    

 13. Γιατί έχουν σφραγίσματα τα βρεφικά δόντια;

  Σφραγίσματα τοποθετούνται στα δόντια για να τα επιδιορθώσουν μέχρι να πέσουν κανονικά. Αν τα δόντια αφαιρεθούν νωρίς, μπορεί να χαθεί χώρος στο οδοντικό τόξο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι τα δεύτερα δόντια μπορεί να είναι πολυάριθμα σε ένα στόμα που θα μπορούσε να έχει μια καλή, ευθεία σειρά δοντιών. Ένας άλλος λόγος των σφραγισμάτων του μωρού είναι η πρόληψη οδοντικού αποστήματος και λοίμωξης του προσώπου. Τα δόντια που έχουν υποστεί φθορά μπορεί να οδηγήσουν σε περιττά προβλήματα υγείας. Ένας τρίτος λόγος που έχουν σφραγίσματα τα βρεφικά δόντια είναι για να μειώσουν τα βακτήρια (μικρόβια) στο στόμα που προκαλούν φθορά των δοντιών. Αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται σε περιοχές που έχουν υποστεί φθορά. Τελικά, η φθορά εξαπλώνεται σε άλλα δόντια, ακόμη και στα μόνιμα όταν αναπτυχθούν στο στόμα.

    

 14. Γιατί τα ούλα γύρω από τα άνω δόντια του παιδιού μου ματώνουν κατά το βούρτσισμα;

  Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα. Δεδομένου ότι το ερώτημα αφορά μόνο τα άνω δόντια, μια κοινή αιτία μπορεί να είναι η αφυδάτωση ή η ξήρανση του στόματος. Συνήθως η αιτία είναι η αναπνοή από το στόμα. Οι αιτίες αφορούν οτιδήποτε προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή μέσω της μύτης, όπως αλλεργίες, κρεατάκια και αμυγδαλές. Μερικά παιδιά έχουν μικρό άνω χείλος και αυτό εμποδίζει να κλείνουν τα χείλη τη νύχτα. Ορθοδοντική διόρθωση μπορεί να χρειάζεται για να ισιώσουν τα δόντια, έτσι ώστε τα χείλη να μπορούν να κλείσουν άνετα. Το στόμα πρέπει να είναι υγρό. Για να διατηρήσετε τα ούλα και τα χείλη υγρά το βράδυ, σας προτείνουμε να βάζετε ένα ελαφρύ στρώμα βαζελίνης πάνω τους. Η αιμορραγία των ούλων δεν είναι υγιής. Θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. Μερικοί γονείς αλλά και παιδιά αποφεύγουν το βούρτσισμα των ούλων, επειδή αιμορραγούν. Αυτό είναι ένα λάθος. Μπορεί να χρειαστούν 7-10 ημέρες λεπτομερούς βουρτσίσματος για να δείτε βελτίωση με λιγότερη αιμορραγία. Άλλες αιτίες που έχουν διαπιστωθεί σχετίζονται με ιατρικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, αν δεν υπάρχει βελτίωση στα ούλα μετά από τακτικό βούρτσισμα, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

    

 15. Πειράζει που αφαιρέθηκε ένα από τα βρεφικά δόντια του παιδιού μου;

  Ναι, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα αργότερα ειδικά αν τα πίσω δόντια χαθούν νωρίς. Δεν είναι συνήθως πρόβλημα για τα μπροστινά δόντια. Τα βρεφικά δόντια έχουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος και καταλαμβάνουν ένα ορισμένο ποσό του χώρου στο σαγόνι. Αν ένα βρεφικό δόντι έχει αφαιρεθεί, τα κοντινά του δόντια μπορεί να μετατοπιστούν στο χώρο που έχει δημιουργηθεί από το χαμένο δόντι. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει επαρκής χώρος στο μέλλον για το δεύτερο ή μόνιμο δόντι που θα αντικαταστήσει το χαμένο δόντι. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να επηρεαστεί ο τρόπος που δαγκώνουν τα δόντια.

    

 16. Αν ο οδοντίατρος μου συνιστά σφραγίσματα, πρέπει να είναι λευκά ή ασημένια;

  Η επισκευή των δοντιών είναι μια δύσκολη δουλειά. Ο τύπος του σφραγίσματος εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως το μέγεθος και η θέση της κοιλότητας, η ηλικία του παιδιού και πάνω απ 'όλα, η ικανότητα του παιδιού να συνεργάζεται στις διαδικασίες. Ορισμένοι οδοντίατροι προτιμούν έναν τύπο υλικού σφραγίσματος πάνω από ένα άλλο. Ορισμένοι οδοντίατροι επίσης χρησιμοποιούν έτοιμες ασημένιες θήκες. Αυτά χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει μεγάλη βλάβη στα δόντια. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές.

    

 17. Τι είναι ο συντηρητής χώρου;

  Ο συντηρητής χώρου είναι μια συσκευή που προστατεύει το χώρο που δημιουργείται στο σαγόνι, όταν ένα δόντι έχει χαθεί πρόωρα. Υπάρχουν δύο γενικοί τύποι διατήρησης χώρου. Ο σταθερός που πραγματοποιείται με οδοντικό τσιμέντο και ο αφαιρούμενος που βγαίνει και καθαρίζεται. Ο σχεδιασμός ενός διατηρητή χώρου εξαρτάται από τα δόντια που λείπουν, τα δόντια που υπάρχουν και την ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού.