sticky notepaper

ΠΑΙΔΙΑ 6 ΕΩΣ 9 ΕΤΩΝ

Περιεχόμενα
 1. Πότε θα αρχίσει το παιδί μου να βγάζει δεύτερα δόντια;
 2. Τι μπορεί να γίνει με το παιδί μου που εξακολουθεί να πιπιλάει τον αντίχειρα του;
 3. Γιατί το παιδί μου έχει 2 σειρές δοντιών;
 4. Γιατί το παιδί μου έχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ των μπροστινών καινούριων δοντιών;
 5. Έχουν πολλά παιδιά δόντια που απουσιάζουν;
 6. Γιατί τα παιδιά χρειάζονται στεγανωτικά υλικά;
 7. Χρειάζεται το παιδί μου μασέλα για τον αθλητισμό;
 8. Πότε πρέπει να ξεκινούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν νήμα στα δόντια τους;
 9. Εάν ένα παιδί έχει χαλασμένα βρεφικά δόντια, θα έχει χαλασμένα και τα δεύτερα δόντια;

Απαντήσεις:
 1. Πότε θα αρχίσει το παιδί μου να βγάζει δεύτερα δόντια;

  Η άφιξη των δεύτερου δοντιών εμφανίζεται στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Με εξαίρεση τους φρονιμίτες, το τελευταίο από τα δεύτερα δόντια εμφανίζεται σε ηλικία περίπου 12 ετών. Η έκρηξη των δοντιών μπορεί να είναι διάφορη. Τα κορίτσια τείνουν να τα εμφανίσουν νωρίτερα από τα αγόρια. Παραλλαγή έχει παρατηρηθεί μεταξύ των φυλετικών ομάδων. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, δεν είναι τόσο το χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι σημαντικό όσο η αλληλουχία στην εμφάνιση των δοντιών. Ένας καλός λόγος για να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά είναι να έχει υπό την εποπτεία της ανάπτυξης.

   

 2. Τι μπορεί να γίνει με το παιδί μου που εξακολουθεί να πιπιλάει τον αντίχειρα του;

  Είναι καιρός να κάνουμε κάτι! Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η ηλικία των 6 ετών, όταν τα δεύτερα δόντια αρχίζουν να βγαίνουν, είναι η κατάλληλη ηλικία για την αντιμετώπιση της συνήθειας. Η συνήθεια μπορεί να διακοπεί επειδή μπορεί να ωθήσει τα νέα δόντια σε κακή ευθυγράμμιση. Το πιπίλισμα των δακτύλων οδηγεί τα πάνω δόντια να προεξέχουν. Επίσης μπορεί να προκληθεί φτωχή ομιλία, κοινωνικό άγχος και άλλες συνήθειες. Αυτές οι συνήθειες αντιμετωπίζονται με βάση ψυχολογικά προγράμματα ή συσκευές στόματος. Η διόρθωση της συνήθειας μερικές φορές δεν είναι εύκολη. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

   

 3. Γιατί το παιδί μου έχει 2 σειρές δοντιών;

  Συμβαίνει στο 30% περίπου των παιδιών. Η εμφάνιση δύο σειρών δοντιών οφείλεται στο ότι τα δεύτερα δόντια έρχονται πίσω από τα βρεφικά δόντια. Μια ακτινογραφία μπορεί να χρειαστεί για να καθορίσει το πόσο μεγάλο μέρος της ρίζας του βρεφικού δοντιού παραμένει. Μερικές φορές τα δόντια του μωρού χρειάζονται αφαίρεση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πέφτουν μόνα τους μετά από μερικές εβδομάδες.

   

 4. Γιατί το παιδί μου έχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ των μπροστινών καινούριων δοντιών;

  Ένας μεγάλος χώρος παρατηρείται μερικές φορές όταν τα δύο επάνω μπροστινά δόντια εμφανίζονται. Η εύκολη απάντηση είναι ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης του σαγονιού. Ενώ βγαίνουν περισσότερα δόντια, ο χώρος τείνει να κλείσει. Όταν τα δόντια παρουσιαστούν κοντά στα εφηβικά του χρόνια, ο χώρος είναι συνήθως κλειστός. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες για το διάστημα μεταξύ των μπροστινών δοντιών και η περιοχή μπορεί να ερευνηθεί με ακτινογραφία από τον οδοντίατρό σας.

   

 5. Έχουν πολλά παιδιά δόντια που απουσιάζουν;

  Περίπου 1 στα 20 άτομα έχουν διακυμάνσεις του αριθμού των δοντιών. Μερικοί έχουν επιπλέον δόντια και μερικά έχουν χαμένα δόντια. Τα δόντια που λείπουν είναι πιο συχνό φαινόμενο στα δεύτερα δόντια σε σχέση με τα βρεφικά δόντια. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολλά δόντια που λείπουν. Άλλοι έχουν μόνο ένα ή δύο δόντια που λείπουν. Μπορεί να μην υπάρχει προφανής λόγος για αυτό ή μπορεί να είναι κάτι που έχουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

   

 6. Γιατί τα παιδιά χρειάζονται στεγανωτικά υλικά;

  Όταν τα δόντια βγαίνουν στο στόμα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο φθοράς. Τα πιο συχνά σφραγισμένα δόντια είναι οι μόνιμοι γομφίοι. Αυτοί ακόμα και στη ηλικία των 6 ετών συχνά έχουν βαθιά αυλάκια για τις μασητικές επιφάνειες. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν μπορεί να καθαρίσει αυτά τα αυλάκια σωστά. Κατά τη διάρκεια των ετών έχει αναφερθεί ότι πολλά από αυτά τα δόντια θα υποστούν φθορά. Αυτό που κάνουν οι στεγανωτικές ουσίες είναι να κολλάνε στο δόντι έτσι ώστε το φαγητό να μην μπορεί να μαζευτεί στα βαθιά αυλάκια. Αυτό αποτρέπει από την φθορά!

 7. Χρειάζεται το παιδί μου μασέλα για τον αθλητισμό;

  Οι προστατευτικοί νάρθηκες βοηθούν να ελαττωθούν τραυματισμοί στο στόμα και τα δόντια. Χρησιμοποιούνται σε πολλά αθλήματα όταν υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού. Μερικά από αυτά είναι - ποδόσφαιρο, χόκεϊ, μπάσκετ και σκέιτμπορντ. Μπορούν να αγοραστούν στο εμπόριο. Η μασέλα έχει άριστη εφαρμογή. Αυτό καθιστά ευκολότερο για το παιδί να μιλήσει φορώντας τη συσκευή και προσφέρει καλύτερη προστασία. Ωστόσο, για ένα παιδί 6 έως 9 ετών, τα δόντια συνεχώς πέφτουν και αντικαθίστανται. Οι πιο ακριβές μασέλες μπορούν να αγοραστούν όταν όλα τα μόνιμα δόντια βρίσκονται στη θέση τους. Σημειώστε ότι μασέλες μπορούν να δημιουργηθούν και για παιδιά που φορούν σιδεράκια.

    

 8. Πότε πρέπει να ξεκινούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν νήμα στα δόντια τους;

  Το οδοντικό νήμα είναι δύσκολη υπόθεση. Μελέτες με παιδιά 7 έως 8 ετών έδειξαν ότι πολλά από τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν μόνα τους το νήμα. Κατά συνέπεια, σε ηλικία περίπου 8 έως 10 ετών προτείνουμε τα παιδιά να ξεκινήσουν μόνα τους τη χρήση οδοντικού νήματος. Ξεκινήστε με την εκμάθηση στα μπροστινά δόντια. Στη συνέχεια, ας προχωρήσετε και στα πίσω δόντια. Αν δεν είναι έτοιμα απογοητεύονται. Η οδοντιατρική ομάδα σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε.

    

 9. Εάν ένα παιδί έχει χαλασμένα βρεφικά δόντια, θα έχει χαλασμένα και τα δεύτερα δόντια;

  Για να έχουμε τερηδόνα χρειαζόμαστε τα δόντια, τα μικρόβια στο στόμα και τα γλυκά. Αν τα μικρόβια υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και τα γλυκά καταναλώνονται τακτικά και παραμένουν στο στόμα χωρίς να βουρτσίζουμε τα δόντια, έχουμε φθορά των δοντιών. Είχαμε πολλούς ασθενείς υπό την εποπτεία μας, που έφτασαν με χαλασμένα βρεφικά δόντια, αλλά δεν υπήρξε φθορά στα μόνιμα δόντια τους. Διατροφή, κατάλληλη φροντίδα του στόματος, και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι πολύ σημαντικά. Έτσι, η κακή δεύτερη οδοντοφυΐα δεν χρειάζεται να ακολουθήσει την πρώτη.