sticky notepaper

Συχνές ερωτήσεις λεύκανση δοντιών

  1. Γιατί κτρινίζουν τα δόντια;

teeth

Τα κίτρινα δόντια είναι ένα πολύ κοινό οδοντιατρικό πρόβλημα που κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται άβολα όταν πρέπει να μιλήσουν ή χαμογελάσουν, λόγω του χρώματος των δοντιών τους.Τα κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια μπορεί να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς λόγους, αλλά η εναπόθεση χρωστικών ουσιών πάνω στην επιφάνεια των δοντιών είναι η πιό συνηθισμένη αιτία απώλειας του φυσικού λευκού χρώματος.

Οι αιτίες που προκαλούν αποχρωματισμό και για τις οποίες απαιτείται λεύκανση των δοντιών είναι:

  • Κάπνισμα
  • Χρόνια συσσώρευση χρωστικών λόγω διατροφής (καφέδες, τσάι, κόκκινο κρασί κλπ)
  • Κίτρινα δόντια λόγω κληρονομικότητας και γενετικών παραγόντων
  • Κηλίδες στα δόντια λόγω φθορίασης (υπερβολικής λήψης φθορίου)
  • Λήψη τετρακυκλίνης στην παιδική ηλικία
  • Τραυματισμοί των δοντιών και αιμάτωμα ή νέκρωση του πολφού
  • Παλιά σφραγίσματα
  • Ενδοδοντικές θεραπείες (απονεύρωση)
  • Ηλικία

2.Ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να τηρηθούν κατά την διάρκεια της λεύκανσης;

178846008 640

 

Οι κανόνες που θα χρειαστεί να τηρηθούν είναι :
1. η συνεχής παρακολούθηση από τον οδοντίατρο για την πορεία της θεραπείας,
2. η μη κατανάλωση τροφίμων με χρωστικές ουσίες όπως παντζάρια, κόκκινο κρασί ή ουίσκι, φυσικούς χυμούς, τσάι, καφέ, ποτά τύπου κόλα, καρότου, κοκκινιστών φαγητών, ακόμη και σάλτσας σόγιας ή ξυδιού balsamico, φρούτων (κεράσια, φράουλες) σοκολατών, γλυκών του κουταλιού, καθώς και η χρήση καπνού ή πούρου, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας μετά την λεύκανση, όπως επίσης και
3. η διατήρηση άριστης στοματικής υγιεινής με βούρτσισμα των δοντιών (με λευκαντική οδοντόκρεμα κατά προτίμηση) η χρήση οδοντικού νήματος, η χρήση στοματικού διαλύματος που δεν περιέχει χλωρεξιδίνη, μετά το φαγητό και πριν τον βραδινό ύπνο.

3. Ποια Λεύκανση να διαλέξω;

Different-Types-of-Teeth-Whitening-Products

 

Στο εμπόριο κυκλοφορεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μια πολύ μεγάλη ποικιλία συστημάτων για λεύκανση δοντιών στο σπίτι. Τα εμπορικά προϊόντα λεύκανσης δοντιών είναι στην ουσία αραιωμένες εκδόσεις των λευκαντικών που χρησιμοποιούνται απο οδοντιάτρους, έτσι ώστε να είναι σχετικά ασφαλή στη χρήση απο μη ειδικούς. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι και η αποτελεσματικότητά τους είναι σημαντικά μειωμένη. Επίσης σε αντίθεση με τις θεραπείες στο οδοντιατρείο που έχουν σχεδόν άμεσα αποτελέσματα, η λεύκανση στο σπίτι απαιτεί σημαντικά περισσότερο χρόνο (10-30 ημέρες) και προσπάθεια απο την πλευρά του ασθενή, προκειμένου να πάρει τα αποτελέσματα που θέλει.

Ταινίες Λεύκανσης (white strips)


Οι ταινίες λεύκανσης είναι πολύ λεπτές, σχεδόν αόρατες λωρίδες από εύκαμπτο πολυαιθυλένιο (πλαστικό) που τοποθετούνται πάνω στα μπροστινά δόντια. Οι ταινίες έχουν επικάλυψη στη μία πλευρά απο ένα λεπτό στρώμα λευκαντικού gel με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Διατίθενται στο εμπόριο σε διάφορες συγκεντρώσεις υπεροξειδίου με μέγιστη το 10%.

Λευκαντικά επάλειψης με πινέλο (Paint-on)


Αυτά τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών είναι μια διαφορετική κατηγορία, αλλά η δράση τους βασίζεται επίσης στην λεύκανση των δοντιών με τη χρήση του υπεροξειδίου όπως και τα περισσότερα άλλα σχετικά προϊόντα. Η κύρια διαφορά τους είναι η μέθοδος εφαρμογής του λευκαντικού στην επιφάνεια των δοντιών. Το λευκαντικό (gel με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου), εφαρμόζεται απευθείας απο το χρήστη πάνω στην επιφάνεια των δοντιών χρησιμοποιώντας ένα μικρό πινέλο χωρίς να απαιτούνται νάρθηκες.

Λευκαντικές Οδοντόκρεμες


Οι οδοντόκρεμες λεύκανσης παρέχουν μια χαμηλού κόστους εναλλακτική μέθοδο λεύκανσης δοντιών για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν χρήματα για μια επαγγελματική θεραπεία.
Βέβαια δεν θα πρέπει να περιμένετε τα ίδια αποτέλεσματα με αυτά που θα είχατε μετά από μιά λεύκανση στο οδοντιατρείο.Πάντως οι λευκαντικές οδοντόκρεμες μπορεί να είναι ικανοποιητικά αποτελεσματικές για ελαφρώς κίτρινα δόντια. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν είναι να επαναφέρουν το φυσικό χρώμα των δοντιών με την αφαίρεση τυχόν εξωγενών λεκέδων από τα εξωτερικά στρώματα του σμάλτου των δοντιών. Δεν μπορούν όμως να αλλάξουν προς το λευκότερο το φυσικό χρώμα των δοντιών