sticky notepaper

Συχνές Ερωτήσεις

  • 1.Τι είναι η περιστεφανίτιδα; 

peristefanitida

Η περιστεφανίτιδα είναι η φλεγμονή που αναπτύσσεται στην περιοχή ανάμεσα στον φρονιμήτη και στο ούλο που τον καλύπτει. Σε αυτό το σημείο συσσωρεύονται τροφές οι οποίες δεν μπορούν να φύγουν με τα κλασσικά μέσα καθαρισμού στο σπίτι και έτσι τα μικρόβια της περιοχής δημιουργούν αυτό το «πρήξιμο», το οποίο  είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Αυτή η κατάσταση έχει εξάρσεις και υφέσεις, που ταλαιπωρούν τον ασθενή μέχρι να εξαχθεί το δόντι.

  1. 2.Τι είναι τα έγκλειστα και τα ημιέγκλειστα δόντια;

xeirourgikes epemvaseis7

Έγκλειστα δόντια λέγονται τα δόντια που δεν ανατέλλουν κανονικά, στον σωστό χρόνο και στην σωστή θέση και παραμένουν καλυμμένα από οστό ή ούλα. Μπορεί να μην δίνουν συμπτώματα αλλά, αντιθέτως, μπορεί να γίνονται και ιδιαίτερα επώδυνα. Oι αιτίες για την έγκλειση είναι πολλές, παθολογικές ή αναπτυξιακές, αλλά κυρίως ευθύνεται η έλλειψη χώρου στον οδοντικό φραγμό. Τα δόντια που εμφανίζουν συχνότερα έγκλειση είναι οι φρονιμήτες της άνω και της κάτω γνάθου, οι κυνόδοντες της άνω και οι προγόμφιοι της κάτω γνάθου. Η θεραπεία τους είναι είτε η εξαγωγή τους είτε η χειρουργική αποκάλυψή τους ώστε να ανατείλουν κανονικά στην στοματική κοιλότητα.

  • 3.Τι είναι η ακρορριζεκτομή (ριζεκτομή); 

akrorizektomh

Σε πολλές περιπτώσεις, τα απονευρωμένα δόντια παρουσιάζουν αναζωπύρωση της φλεγμονής στο άκρο της ρίζας τους, οπότε, εφόσον δεν είναι εφικτή η επανάληψη της απονεύρωσης, θα πρέπει να επέμβουμε χειρουργικά στην περιοχή. Αυτή η επέμβαση αποτελείται από την εκτομή του μολυσμένου τμήματος της ρίζας και το ανάστροφο «σφράγισμα» αυτής με κατάλληλο υλικό. Αν δεν γίνει ακρορριζεκτομή στο δόντι, τότε η μοναδική λύση θα είναι η εξαγωγή του και η τοποθέτηση εμφυτεύματος.

  1. 4.Ποια τα ποσοστά επιτυχίας της ακρορριζεκτομής; 

xeirourgikes epemvaseis9

Η ακρορριζεκτομή είναι πολύ λεπτή χειρουργική τεχική που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τον χειρουργό. Αν ακολουθηθεί σωστά η διαδικασία της, τότε το ποσοστό επιτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλό, περίπου στο 85%. Είναι η τελευταία λύση πριν καταλήξουμε στην εξαγωγή του δοντιού, εφόσον υπάρχει σημαντικός λόγος να το κρατήσουμε ή εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής.

  1. 5.Πονάει η ακρορριζεκτομή; 

xeirourgikes epemvaseis10

Οι επεμβάσεις στην περιοχή του στόματος είναι σχετικά ανώδυνες και μια από αυτές είναι και η ακρορριζεκτομή. Με την κατάλληλη αγωγή (αντιβίωση – αντιφλεγμονώδη φάρμακα) τα συμπτώματα είναι ελάχιστα και μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες άφοβα, από την πρώτη κιόλας ημέρα.

  1. 6.Τι είναι το απόστημα; 

fronimitis

Το απόστημα είναι μία παθολογική οντότητα που μπορεί να υπάρξει στην περιοχή των γνάθων. Αποτελεί συλλογή μεγάλης ποσότητας μικροβίων και πύου, η οποία συνήθως προέρχεται από κάποιο μολυσμένο (νεκρό δόντι) ή σπανιότερα από τα ούλα που τα καλύπτουν. Είναι οξεία λοίμωξη και απαιτεί την άμεση αντιμετώπισή του με συνδυασμό χορήγησης φαρμάκων (αντιβιοτικών) και εξάλειψης των μικροβίων της περιοχής (απονεύρωση, περιοδοντική θεραπεία με laser, σχάση του αποστήματος). Τα συμπτώματα του αποστήματος είναι συνήθως έντονος πόνος, οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής και συχνά πυρετός.

 

  1. 7.Τι είναι η κύστη; 

kusth

Κύστη είναι μία κοιλότητα που περιέχει υγρό, νεκρά κύτταρα και μικρόβια και δημιουργείται κυρίως από νεκρά δόντια που παραμένουν ασυμπτωματικά για καιρό. Τα μικρόβια ενεργοποιούν κάποια στοιχεία των γνάθων και αυτά με τη σειρά τους δίνουν σήμα για την δημιουργία της κύστης. Τα υπολειμματικά αυτά στοιχεία των γνάθων μπορεί να ενεργοποιούνται και μόνα τους σε περιπτώσεις κύστεων που δεν έχουν σχέση με νεκρά δόντια. Η κύστη όσο μεγαλώνει σε μέγεθος απορροφά το γύρω οστό και δημιουργεί μεγάλα ελλείμματα στην περιοχή. Η θεραπεία είναι η άμεση αφαίρεσή της και η ανάπλαση της πειοχής με μοσχεύματα οστού.