sticky notepaper

ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΩΣ 2 ΕΤΩΝ

Περιεχόμενα
 1. Πότε βγαίνει το πρώτο δόντι;
 2. Πότε πρέπει να αρχίσω να καθαρίζω τα δόντια του μωρού μου;
 3. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουμε το στόμα ενός μωρού;
 4. Πότε θεωρείτε πως πρέπει το παιδί μου να εγκαταλείψει το μπιμπερό;
 5. Σε ποια ηλικία θα πρέπει ένα παιδί να έχει τον πρώτο οδοντιατρικό έλεγχο;
 6. Θεωρείτε πως το παιδί μου πρέπει να εγκαταλείψει το μπιμπερό;
 7. Θα μπορούσε η θερμοκρασία του παιδιού να οφείλεται στην οδοντοφυΐα;
 8. Τι μου προτείνετε για την οδοντοφυΐα;
 9. Γιατί ορισμένα παιδιά αποκτούν τερηδόνα πριν γίνουν 2 ετών;
 10. Τι μπορεί να γίνει αν τρίζουν τη νύχτα τα δόντια του παιδιού μου;
 11. Είναι σημαντικά τα βρεφικά δόντια;
 12. Επηρεάζουν οι τραυματισμοί στα πρώτα δόντια τα δεύτερα δόντια;

Απαντήσεις:
 1. Πότε βγαίνει το πρώτο δόντι;

  Το πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως όταν το μωρό είναι 6 μηνών. Συχνότερα είναι ένα κάτω μπροστινό δόντι. Πρακτικά, ωστόσο, η χρονική στιγμή της "έκρηξης" των πρώτων δοντιών είναι περισσότερο μεταβλητή απ' ότι των μόνιμων δοντιών.

   

 2. . Πότε πρέπει να αρχίσω να καθαρίζω τα δόντια του μωρού μου;

  Η απάντηση είναι ότι τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης τους. Οι γονείς δε θα πρέπει να περιορίζουν τον καθαρισμό μόνο στα δόντια. Τα ούλα, επίσης, πρέπει να καθαρίζονται.

   

 3. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουμε το στόμα ενός μωρού;

  Διάφορες μέθοδοι έχουν προταθεί. Η πιο δημοφιλής σήμερα είναι να χρησιμοποιείται μια καθαρή, μικρή γάζα. Εάν αγοράζονται μη αποστειρωμένες είναι αρκετά πιο οικονομικές. Εναλλακτικά, ένα καθαρό, στεγνό πανάκι πλυσίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Τα δόντια και τα ούλα είναι σταθερά σκουπισμένα ώστε να απομακρύνουν τα υγρά και τα υπολείμματα τροφών. Αυτό γίνεται πριν τον ύπνο. Μόλις το παιδί αποκτήσει πίσω δόντια μια μικρή, απαλή οδοντόβουρτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει τα αυλάκια στις μασητικές επιφάνειες των γομφίων.

   

 4. Πότε θεωρείτε πως πρέπει το παιδί μου να εγκαταλείψει το μπιμπερό;

  Για τα μωρά που δεν έχουν θηλαστεί, υπάρχει γενική ομοφωνία ότι όταν γίνουν ενός έτους είναι μια καλή στιγμή να απογαλακτιστούν από το μπιμπερό. Παιδιατρικοί οδοντίατροι θέλουν να βλέπουν τα μωρά να εγκαταλείπουν το μπιμπερό όσο το δυνατόν συντομότερα. Κι αυτό επειδή διαπιστώνουν έναν ανησυχητικό αριθμό νηπίων με φθορά λόγω του μπιμπερό. Αυτό το είδος της φθοράς, που αρχίζει από τα μπροστινά δόντια, έχει διαπιστωθεί μόνο στα νήπια. Αυτό προκύπτει από την παρατεταμένη χρήση του γάλακτος ή του ζαχαρούχου υγρού στο μπιμπερό που τοποθετείται στο κρεβάτι του μωρού.
  Ο απογαλακτισμός από το μπιμπερό φαίνεται να ακολουθεί δύο δρόμους. Ο πρώτος είναι η απότομη διακοπή από το μπιμπερό. Είναι μια προσέγγιση-μαχαίρι. Η δεύτερη μέθοδος είναι η σταδιακή μείωση στη χρήση του μπιμπερό. Η μείωση αυτή ξεκινά συνήθως στη διάρκεια της μέρας, όταν το μωρό είναι σε θέση να πιεί από το φλιτζάνι. Η τελευταία και πιο δύσκολη χρήση του μπιμπερό για να διακοπεί είναι πριν τον ύπνο.

   

 5. Σε ποια ηλικία θα πρέπει ένα παιδί να έχει τον πρώτο οδοντιατρικό έλεγχο;

  Οι πρόωρες διαδικασίες εξέτασης έχουν προταθεί έντονα την τελευταία δεκαετία για να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των βρεφών και των παιδιών που πάσχουν από την αποτρέψιμη φθορά των δοντιών. Ιδανικά θα λέγαμε πως βλέπουμε τον πρώτο οδοντιατρικό έλεγχο των παιδιών από τα πρώτα τους γενέθλια. Γιατί; Η πρόωρη παρακολούθηση του παιδιού δίνει στον οδοντίατρο την ευκαιρία να εξετάσει το στόμα και να επιβεβαιώσει τη φυσιολογική ανάπτυξη του στόματος. Το σημαντικότερο, τα δόντια μπορούν να εξετάζονται για την καθαριότητα. Δίνεται η δυνατότητα στον οδοντίατρο να παρέχει συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τη δημιουργία του καλύτερου προγράμματος φροντίδας για το παιδί σας. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν πρακτικές σίτισης, οδοντοφυΐας και συνηθειών του στόματος.

   

 6. Θεωρείτε πως το παιδί μου πρέπει να εγκαταλείψει το μπιμπερό;

  Το πιπίλισμα είναι ένα βασικό ένστικτο των βρεφών. Με τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις ως προς τη χρησιμότητα της πιπίλας. Τα οφέλη που αποδίδονται σε αυτήν φαίνεται να αντισταθμίζουν τυχόν μειονεκτήματα για τα παιδιά. Αν βοηθά την ανακούφιση του παιδιού, τότε χρησιμοποιήστε την πιπίλα. Να είστε βέβαιοι ότι χρησιμοποιείτε πιπίλες με μια μεγάλη φλάντζα που στέκεται στο εξωτερικό μέρος του στόματος και έχει σχήμα οβάλ θηλής. Αυτό το είδος της πιπίλας συνιστάται για την ασφάλεια και την καλύτερη ανάπτυξη των δοντιών.

 7. Θα μπορούσε η θερμοκρασία του παιδιού να οφείλεται στην οδοντοφυΐα;

  Για χρόνια πολλοί πίστευαν ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί πυρετό και γενική αδιαθεσία. Η οδοντοφυΐα έχει κατηγορηθεί για πολλά πράγματα! Έρευνα για τα προβλήματα της οδοντοφυΐας έχει δείξει ότι κάποια παιδιά γίνονται ευερέθιστα, έχουν αυξημένα σάλια και κάποιες φορές βγάζουν εξάνθημα στο πρόσωπο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της οδοντοφυΐας για τα παιδιά είναι τα δόντια! Πρόκειται για ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης. Εάν το παιδί σας έχει υψηλή θερμοκρασία που σας ανησυχεί, είναι απίθανο να προκαλείται από την οδοντοφυΐα και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας.

    

 8. Τι μου προτείνετε για την οδοντοφυΐα;

  Πολλές θεραπείες έχουν προταθεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν μη ιατρικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν. Οι δακτύλιοι οδοντοφυΐας φαίνεται να είναι χρήσιμοι για ορισμένα μωρά. Η πίεση με το δάγκωμα φαίνεται να ανακουφίζει την όποια δυσφορία ειδικά αν ο δακτύλιος οδοντοφυΐας ψύχεται. Εμείς γενικά δεν συνιστούμε δισκία ανακούφισης από τον πόνο. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικά μέτρα. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα τοπικά αναισθητικά φάρμακα είναι διαθέσιμα για να τοποθετηθούν σε περιοχές των ούλων που έχουν πληγεί. Μόνο τα φάρμακα που προορίζονται γι’ αυτό το σκοπό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

    

 9. Γιατί ορισμένα παιδιά αποκτούν τερηδόνα πριν γίνουν 2 ετών;

  Περίπου ένα στα δέκα παιδιά αντιμετωπίζει τερηδόνα πριν την ηλικία των 2 ετών. Η πιο κοινή αιτία είναι όταν ένα μωρό τοποθετείται στην κούνια το βράδυ με ένα μπιμπερό γάλακτος ή ζαχαρούχου υγρού. Το περιεχόμενο του μπουκαλιού προσκολλάται στα δόντια όλη τη νύχτα. Η τερηδόνα αρχίζει! Ίδιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα με μια ζαχαρούχα πιπίλα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα μωρά που θηλάζονται όλη τη νύχτα για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται εξίσου σε κίνδυνο. Η τερηδόνα που αποκτούν αυτά τα νήπια έχει ένα τυπικό πρότυπο. Είναι συνήθως εμφανές κοντά στη γραμμή των ούλων των άνω μπροστινών δοντιών. Λόγω της ηλικίας των παιδιών αυτών, η θεραπεία γίνεται ένα μεγάλο πρόβλημα που κάποιες φορές απαιτεί γενική αναισθησία. Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να διατηρούν τα δόντια των παιδιών τους καθαρά. Περιστασιακά όταν η ασθένεια ή κάποια άλλη διαταραχή επηρεάζει την ανάπτυξη των δοντιών, η ποιότητα του σμάλτου είναι κακή. Αυτά τα δόντια μπορεί να φθαρούν νωρίς και με ευκολία. Μια οδοντιατρική εξέταση στην ηλικία του ενός έτους βοηθά στον εντοπισμό των προβλημάτων αυτών.

    

 10. Τι μπορεί να γίνει αν τρίζουν τη νύχτα τα δόντια του παιδιού μου;

  Ορισμένα παιδιά τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα. Είναι μια συνήθεια που αποκαλείται βρυγμός. Δεν είναι ασυνήθιστο τα πρώτα χρόνια. Γνωρίζουμε ότι αυτό πραγματικά ανησυχεί τους γονείς, αλλά σύμφωνα με την εμπειρία μας σπάνια απαιτεί θεραπεία. Εάν η συνήθεια παραμένει κατά τα επόμενα χρόνια και υπάρχει βλάβη στα δεύτερα δόντια, κάποιας μορφής θεραπεία μπορεί να ενδείκνυται. Μερικές προτάσεις θεραπείας έχουν μικρές προσαρμογές των δοντιών, η χρήση των ναρθήκων του στόματος, τεχνικές χαλάρωσης και καταστολή τη νύχτα.

    

 11. Είναι σημαντικά τα βρεφικά δόντια;

  Για χρόνια η σημασία των βρεφικών δοντιών ήταν υποτιμημένη. Μόλις η σημασία τους αναγνωρίστηκε, τα δόντια των ενηλίκων βελτιώθηκαν. Υπάρχουν οι προφανείς λόγοι που τα βρεφικά δόντια είναι σημαντικά-μάσηση, ομιλία και εμφάνιση. Τα βρεφικά δόντια κάνουν περισσότερα. Προστατεύουν το χώρο στα σαγόνια για τα μόνιμα δόντια. Εάν τα βρεφικά δόντια αφαιρεθούν πριν από το φυσικό χρόνο που χρειάζεται ώστε να πέσουν, ο χώρος για τα δεύτερα δόντια μπορεί να χαθεί.

    

 12. Επηρεάζουν οι τραυματισμοί στα πρώτα δόντια τα δεύτερα δόντια;

  Πολλά παιδιά έχουν ατυχές ατυχήματα και μπορούν να βλάψουν τα δόντια και το στόμα τους. Ένα ευρύ φάσμα τραυματισμών μπορεί να συμβεί. Μερικές φορές η ζημιά στα βρεφικά δόντια συντρέχει ανησυχίας και τα δόντια μπορούν να χτυπηθούν, ακόμα και να μετακινηθούν. Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα δεύτερα δόντια, που είναι ακόμη υπό διαμόρφωση στα σαγόνια. Η ποσότητα και το είδος της βλάβης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού καθώς αντανακλά το στάδιο της ανάπτυξης του υποκείμενου δεύτερου δοντιού. Το ύψος της ζημιάς δε θα φανεί μέχρι το δεύτερο δόντι να εμφανιστεί μέσα στο στόμα.