Πότε είναι απαραίτητη η ενδοδοντική θεραπεία;
Η ενδοδοντική θεραπεία, ή αλλιώς απονεύρωση, πραγματοποιείται σε δόντια με μολυσμένο πολφό, ο οποίος είναι το μέρος του δοντιού που περιέχει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Η καταστροφή αυτή μπορεί να προκύψει καθώς μικρόβια εισέρχονται στον πολφό του δοντιού είτε λόγω κάποιας βαθιάς κοιλότητας είτε λόγω κάποιου κατάγματος είτε λόγω κάποιου τραυματισμού.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εισαγωγή του laser και των μηχανοκίνητων εργαλείων η συγκεκριμένη διαδικασία έχει εξελιχθεί σε εντελώς ανώδυνη. Ακόμη, το επαναστατικό είναι ότι η απονεύρωση μπορεί και να τελειώσει σε μία και μόνο επίσκεψη, χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής ερχόμενος πολλές φορές στο οδοντιατρείο! Έτσι, οι ασθενείς ανακουφίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά , χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η καθημερινότητά τους.
Εξάλειψη των μικροβίων που μπορεί να μολύνουν άλλα όργανα του σώματός σας
Κάθε νεκρό δόντι κρύβει μέσα του πολλά μικρόβια. Εάν αμελήσουμε την απονεύρωση του δοντιού για οποιοδήποτε λόγο και το μολυσμένο αυτό περιεχόμενο δεν εξοντωθεί, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να «περάσουν» μικρόβια μέσα στην κυκλοφορία του αίματος και να προσβάλλουν απομακρυσμένα όργανα ζωτικής σημασίας.
Αποφυγή κατάγματος του δοντιού και πιθανής εξαγωγής του
Ένα δόντι το οποίο είναι πολύ τερηδοντισμένο και πιθανότατα νεκρό, είναι και ταυτόχρονα ιδιαίτερα εξασθενημένο, λόγω της απώλειας της οδοντικής ουσίας. Επομένως, εφόσον ο ασθενής δεν αναζητήσει αμέσως την βοήθεια του ειδικού, αυξάνονται οι πιθανότητες για το δόντι να υποστεί κάταγμα και να δώσει οξύ πόνο ή να τραυματίζει την γλώσσα και τις παρειές (μάγουλα).
Αποφυγή ανάπτυξης εκτεταμένης μόλυνσης (απόστημα, κύστη)
Πολλές φορές, τα νεκρά δόντια είναι ασυμπτωματικά (δεν παρουσιάζουν πόνο) άλλα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνουν χωρίς θεραπεία, επειδή το μολυσματικό περιεχόμενό τους μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στα ούλα και στο οστό,βλάβες στα διπλανά δόντια καθώς και σοβαρότερα προβλήματα (απόστημα, κύστη, κινητικότητα των δοντιών) και να προκαλέσει έντονο πόνο, μέχρι και παραμόρφωση του προσώπου λόγω της φλεγμονής.
Διατήρηση των νεογιλών δοντιών για να ανατείλουν τα μόνιμα σε σωστή θέση
Σε μικρούς ασθενείς, όταν αφεθούν τα νεκρά νεογιλά δοντάκια χωρίς απονεύρωση, μπορεί να σπάσουν ή να τερηδονιστούν σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος και όταν οι γονείς αναζητήσουν βοήθεια, να μην υπάρχει άλλη επιλογή από την εξαγωγή του δοντιού. Αυτό ενέχει μεγάλο κίνδυνο, γιατί τα διπλανά δοντάκια θα αρχίσουν να κλίνουν προς το κενό και συνεπώς δεν θα υπάρχει στο μέλλον ο χώρος για την ανατολή του μόνιμου δοντιού, το οποίο θα παραμείνει έγκλειστο ή θα ανατείλει έκτοπα και θα χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία. Αυτή η επιπλοκή προλαμβάνεται με την απονεύρωση του νεογιλού δοντιού και το «σφράγισμά» του.
Πως γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία;
Αφαιρείται το τερηδονισμένο τμήμα του δοντιού και διανοίγεται κοιλότητα πρόσβασης στον πολφό.
Με μηχανοκίνητες ενδοδοντικές ρίνες καθαρίζονται και επεξεργάζονται οι ριζικοί σωλήνες και απομακρύνεται ο πολφικός ιστός.
Με μηχανοκίνητες ενδοδοντικές ρίνες καθαρίζονται και επεξεργάζονται οι ριζικοί σωλήνες και απομακρύνεται ο πολφικός ιστός.
Οι ριζικοί σωλήνες αποστειρώνονται με τη χρήση laserκαι εμφράσσονται με ειδικά υλικά. Η έμφραξη γίνεται στο προκαθορισμένο μήκος της ρίζας.
Αποκατάσταση ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών
Σε πρώτη φάση στο ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι πραγματοποιείται ανασύσταση με μόνιμο εμφρακτικό υλικό αφού έχουμε τοποθετήσει πρώτα έναν ή δύο άξονες προκειμένου να συγκρατηθεί η ανασύσταση.
Σε δεύτερη φάση το δόντι πρέπει να τροχιστεί και να αποκατασταθεί με στεφάνη. Με τον τρόπο αυτό το αποδυναμωμένο και επιρρεπές σε κατάγματα δόντι προστατεύεται και ενίσχύεται.
Επανεξέταση
Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει και η παρακολούθηση των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών με ακτινογραφικούς και κλινικούς επανελέγχους στους 3,6 και 12 μήνες για να επιβεβαιώσουμε την πορεία επούλωσης της βλάβης.