Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου βουρτσίζει καλά τα δόντια του;

Το βούρτσισμα των δοντιών θεωρείται αποτελεσματικό όταν απομακρύνει τη μικροβιακή πλάκα από τις επιφάνειες των δοντιών, χωρίς να τα φθείρει.

Μια επίσκεψη  αρκεί για να καταλάβει ο παιδοδοντίατρος εάν το παιδί σας βουρτσίζει αποτελεσματικά τα δόντια του ή όχι. Στην περίπτωση που το βούρτσισμα είναι ελλειπές, θα του δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για να μπορέσει να το βελτιώσει.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να μπορεί το παιδί, αλλά και εσείς, να ελέγχετε το βούρτσισμά  του μόνοι σας. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ειδικών χρωστικών ουσιών (όπως φουξίνη και ερυθροσίνη), οι οποίες κυκλοφορούν στο εμπόριο με τη μορφή διαλυμάτων ή δισκίων, και έχουν την ικανότητα να βάφουν και να αποκαλύπτουν τη μικροβιακή πλάκα. Έτσι, το παιδί εντοπίζει εύκολα τα σημεία των δοντιών που παραμένουν «βρώμικα», και μπορεί να τα καθαρίσει καλύτερα. 

vourtsisma dontion

Ο απλός αυτός έλεγχος γίνεται σε 4 βήματα:

  1. Βουρτσίζει το παιδί τα δόντια του, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παιδοδοντιάτρου.
  2. Εφαρμόζει με τη βοήθειά σας την χρωστική ουσία και ξεπλένει καλά.
  3. Παρατηρείτε  μαζί εάν η χρωστική ουσία έχει απομακρυνθεί πλήρως από τα δόντια του. Οι περιοχές που εξακολουθούν να είναι χρωματισμένες, είναι περιοχές που δεν έχουν καθαριστεί καλά.
  4. Το παιδί  βουρτσίζει ξανά αυτές τις περιοχές, μέχρι να καθαρίσουν εντελώς.