e-smile.gr

Smile Clinic - Οδοντιατρική Κλινική Θεσσαλονίκη

Λευκά Σφραγίσματα Με Laser

Τι είναι τα λευκά σφραγίσματα;

Οι αισθητικές απαιτήσεις της εποχής και η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της οδοντιατρικής έχει οδηγήσει πλέον στην αντικατάσταση των παλιών μαύρων μεταλλικών σφραγισμάτων (σφραγίσματα αμαλγάματος) από τα νέα λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

Η σύνθετη ρητίνη είναι ένα οδοντιατρικό υλικό, λευκού χρώματος, που έχει την ικανότητα να συγκολλάται πάνω στην οδοντική επιφάνεια, και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντικαταστήσει το τμήμα του δοντιού που λείπει.

Λόγω της υψηλής αισθητικής απόδοσης του υλικού, τα σφραγίσματα που γίνονται με σύνθετη ρητίνη αποδίδουν άριστα τη μορφολογία και το χρώμα του δοντιού, δεν ξεχωρίζουν καθόλου από το δόντι, και έτσι δεν γίνονται αντιληπτά από τους ανθρώπους γύρω μας.

Λευκά Σφραγίσματα Με Laser

Κλείστε το ραντεβού σας

Τα πλεονεκτήματα των λευκών σφραγισμάτων

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των λευκών σφραγισμάτων προτιμάται όλο και περισσότερο από τους οδοντιάτρους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αντίθετα, η χρήση των μαύρων σφραγισμάτων έχει περιοριστεί σημαντικά.

Αυτό συμβαίνει διότι η σύνθετη ρητίνη :

 1. Προσφέρει τέλεια αισθητική, με δυνατότητα προσαρμογής του χρώματός της στο χρώμα του δοντιού και λεπτομερούς αναπαραγωγής της μορφολογίας του.
 2. Είναι πιο συντηρητική, καθώς συγκολλάται στο δόντι, και δεν απαιτεί επιπλέον τρόχισμα για δημιουργία μηχανικής συγκράτησης. Έτσι, αποφεύγεται ο άσκοπος τροχισμός υγιούς δοντιού.
 3. Μπορεί να αποκαταστήσει από πολύ μικρές έως πολύ μεγάλες βλάβες, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για εξαφάνιση δυσχρωμιών των δοντιών και αντιαισθητικών κενών μεταξύ τους.
 4. Σκληραίνει κατευθείαν, με τη βοήθεια ειδικού μπλε φωτός. Έτσι, μπορείτε να φάτε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του σφραγίσματος, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να πήξει.
 5. Βελτιώνεται συνεχώς ως προς την σύσταση και τις ιδιότητές της, και πλέον έχει εφάμιλλη αντοχή στις πιέσεις με τα μαύρα σφραγίσματα.
 6. Είναι εντελώς ακίνδυνη για τη γενική υγεία του οργανισμού. Αντίθετα, το αμάλγαμα περιέχει υδράργυρο, που θεωρείται επιβλαβές στοιχείο.
Λευκά Σφραγίσματα Με Laser

Η χρήση του laser στα σφραγίσματα

Το laser σκληρών οδοντικών ιστών είναι μια λεπτή δέσμη φωτός (όσο το πάχος μιας τρίχας) που στοχεύει και δρα με ακρίβεια σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή – στόχο, την οποία ταυτόχρονα αποστειρώνει. Γι αυτόν το λόγο, το laser αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τη διαδικασία έμφραξης των δοντιών.

Πιο συγκεκριμένα, το laser :

 1. Αφαιρεί επιλεκτικά – συντηρητικά την τερηδόνα, σε αντίθεση με τον τροχό που, λόγω μεγέθους, αφαιρεί και υγιή οδοντική ουσία.
 2. Δεν δημιουργεί κατάγματα στην επιφάνεια του δοντιού.
 3. Αδροποιεί την επιφάνεια του δοντιού και διευκολύνει τη συγκόλληση του λευκού σφραγίσματος.
 4. Αποστειρώνει πλήρως τη δημιουργούμενη κοιλότητα του δοντιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περίπτωση μεγάλης βλάβης που φτάνει μέχρι τον πολφό (νεύρο) του δοντιού. Έτσι, ακόμα και να εκτεθεί ο πολφός στο στοματικό περιβάλλον, παραμένει στείρος μικροβίων.
 5. Λόγω της παραπάνω ιδιότητας, δίνει μια “δεύτερη ευκαιρία” σε δόντια με μεγάλες τερηδόνες, που διαφορετικά θα έπρεπε να απονευρωθούν.
 6. Εξασφαλίζει την άνεση του ασθενή, καθώς δεν προκαλεί κραδασμούς, είναι ανώδυνο και χρησιμοποιείται συνήθως χωρίς αναισθησία.

Πώς δρα το laser στην επιφάνεια του δοντιού;

Το laser σκληρών οδοντικών ιστών εκπέμπει φως το οποίο απορροφάται από τα μόρια νερού και τους κρυστάλλους που σχηματίζουν το δόντι. Αυτή η απορρόφηση προκαλεί μια σειρά αντιδράσεων που οδηγούν στην αφαίρεση του οδοντικού ιστού.

Επειδή η τερηδονισμένη οδοντική ουσία περιέχει περισσότερο νερό σε σχέση με την υγιή, αφαιρείται πολύ πιο εύκολα. Έτσι, με κατάλληλη ρύθμιση, το laser αφαιρεί αποκλειστικά την τερηδόνα, χωρίς να βλάπτει την υγιή οδοντική ουσία.

Επιπλέον, μόρια νερού περιέχονται και στη δομή των λευκών σφραγισμάτων. Έτσι, το laser μπορεί να αφαιρέσει ή και να επιδιορθώσει τα λευκά σφραγίσματα

Λευκά Σφραγίσματα Με Laser

Πώς γίνεται ένα λευκό σφράγισμα με τη χρήση του οδοντιατρικού laser;

Η διαδικασία έμφραξης των δοντιών με τη χρήση laser και σύνθετης ρητίνης είναι πολύ απλή και περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

 1. Επιλεκτική αφαίρεση της τερηδόνας του δοντιού με laser.
 1. Σταδιακή πλήρωση της κοιλότητας με σύνθετη ρητίνη.
 1. Πολυμερισμός της σύνθετης ρητίνης με τη βοήθεια ειδικού μπλε φωτός και γυάλισμα με ειδικά βουρτσάκια λείανσης.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, το λευκό σφράγισμα που προκύπτει είναι αισθητικά πανομοιότυπο με το δόντι και δεν γίνεται αντιληπτό μέσα στο στόμα, παρά μόνο από τον οδοντίατρο.

Με τη βοήθεια της αισθητικής οδοντιατρικής και της τεχνολογίας των laser, μπορείτε σήμερα να αποκαταστήσετε την υγεία των δοντιών σας εύκολα και άνετα, διατηρώντας αναλλοίωτο ή και βελτιώνοντας το χαμόγελό σας!