e-smile.gr

Smile Clinic - Οδοντιατρική Κλινική Θεσσαλονίκη

Ρομποτική δοντιών

Υπολογιστικά Καθοδηγούμενη Τοποθέτηση Εμφυτευμάτων (τεχνική Guided Implantation)

Ας υποθέσουμε ότι για κάποιο λόγο έχετε χάσει μερικά ή και όλα σας τα δόντια. Επίσης, ας σκεφτούμε ότι επιθυμείτε να αποκαταστήσετε τους φραγμούς σας με εμφυτεύματα δοντιών. Ποια θα ήταν τα μεγαλύτερα «ζητήματα» που θα σας απασχολούσαν; Πρώτον, να διαλέξετε μία γρήγορη μέθοδο με την οποία να μην ταλαιπωρηθείτε και δεύτερον, να έχετε ένα μαγευτικό τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τα τέλεια δόντια! Αυτά μπορούν να επιτευχθούν σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας και ειδικότερα με την Υπολογιστικά Καθοδηγούμενη Τοποθέτηση Εμφυτευμάτων. Αποτελεί μία καινοτόμο τεχνική που στο 90% εξαρτάται από τον ηλεκτρονικό σχεδιασμό του εκάστοτε περιστατικού, γεγονός που μειώνει κατά πολύ την ταλαιπωρία των ασθενών μας καθώς και τον αριθμό των επισκέψεων, συνεπώς και τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πιο αναλυτικά…

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, συλλέγουμε τα δεδομένα του περιστατικού μας και αναλύουμε τις υπάρχουσες ανατομικές συνθήκες. Σ’ αυτό, πολύ σημαντικό ρόλο έχει η ακτινογραφική εξέταση με την τεχνολογία της τομογραφίας κωνικής δέσμης, με την οποία βλέπουμε σε 3D απεικόνιση τις γνάθους του ασθενούς. Ταυτόχρονα γίνεται μια αρχική εκτίμηση των προσδοκιών του ασθενούς μας, ο οποίος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας μπορεί να συμμετέχει στην «κατάστρωση» του σχεδίου θεραπείας.

Ηλεκτρονική διαμόρφωση των ιδανικών δοντιών για τον συγκεκριμένο ασθενή μας

Ακολουθεί η επιλογή των κατάλληλων δοντιών σε σχήμα και μέγεθος, έτσι ώστε ο μελλοντικός φραγμός, άρα και το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό για τον ασθενή μας. Αυτό το στάδιο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί από εδώ εξαρτάται η συνέχεια ολόκληρης της θεραπείας.

Το επόμενο στάδιο στην διαδικασία αποτελεί η επιλογή των κατάλληλων εμφυτευμάτων για την συγκεκριμένη περίπτωση. Τα εμφυτεύματα επιλέγονται έτσι ώστε η τελική τους θέση στο στόμα του ασθενούς, να είναι ακριβώς κάτω από τα δόντια που έχουμε διαμορφώσει προηγουμένως, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση.

Επιπλέον, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η ανατομία της περιοχής έτσι ώστε τα εμφυτεύματα να έχουν την ιδανική απόσταση από τα γειτονικά δόντια. Το λογισμικό που διαθέτουμε, καλύπτει μια τεράστια ποικιλία εμφυτευμάτων, από διάφορες εταιρείες, συνεπώς η επιλογή τους γίνεται ένα παιχνιδάκι στα χέρια μας.

Κατασκευή του χειρουργικού νάρθηκα και τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στην επιλεγόμενη θέση

Έχοντας την τελική έγκριση από τον ασθενή μας για το σύνολο του σχεδίου θεραπείας, ακολουθεί το πρακτικό στάδιο της διαδικασίας, με την κατασκευή του χειρουργικού νάρθηκα, μέσα από τον οποίο θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα στις επιλεγόμενες θέσεις. Θυμίζουμε ότι όλα αυτά γίνονται με βάση την ιδανική θέση των τελικών δοντιών του ασθενούς. Στη συνέχεια, ακολουθεί το κλινικό στάδιο της τεχνικής, με τον ασθενή στο ιατρείο για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Η διαδικασία της τοποθέτησης πλέον έχει γίνει πλήρως προβλέψιμη, γρήγορη και ανώδυνη, χωρίς περιττές τομές και άσκοπο πρήξιμο για τον ασθενή μας. Αυτό ίσως αποτελεί και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής.

Εφόσον θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα με βάση αυτή την τεχνική, μπορούμε να σχεδιάσουμε ηλεκτρονικά τα κολοβώματα – στηρίγματα των εμφυτευμάτων, τα οποία θα αναδύονται με τον πλέον ιδεατό τρόπο από τα ούλα και θα αποδίδουν την τέλεια αισθητική της περιοχής. Στο τελικό στάδιο, κατασκευάζονται τα δόντια του ασθενούς μας, με βάση το αρχικό στάδιο της μελέτης. Τα δόντια αυτά είναι ιδανικά σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τον ασθενή και τον κάνει να χαίρεται για την αρχική του επιλογή!

Για ποιους λόγους να επιλέξω αυτή την μέθοδο;

1. Πλήρως προβλέψιμη και ακριβής θεραπεία

Με την υπολογιστικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων, μας παρέχεται η ανατομία των γνάθων του ασθενούς μας σε 3D απεικόνιση και επομένως μπορούμε να επέμβουμε με πλήρη ασφάλεια και με πολύ ποιο ακριβή τρόπο ως προς την θέση των εμφυτευμάτων και κατ ‘επέκταση και των μελλοντικών δοντιών σας. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εσείς βλέπετε το τελικό αποτέλεσμα πριν ακόμη τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα!

2. Μειωμένος χρόνος κατα την επέμβαση

Βάσει της τρισδιάστατης ανατομίας σας, προκύπτει ένας σκληρός νάρθηκας, ο οποίος την στιγμή της επέμβασης μας καθοδηγεί για την ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αυτό έχει σαν συνέπεια την εντυπωσιακή μείωση της διάρκειας της χειρουργικής τοποθέτησης, την ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και επομένως την σχεδόν μηδενική μετεγχειρητική ταλαιπωρία του ασθενούς.

3. Τοποθέτηση των δοντιών την ημέρα της επέμβασης

Εάν αναζητάτε ένα άμεσο και τέλειο αποτέλεσμα, τα προκατασκευασμένα δόντια σας (στεφάνες επί εμφυτευμάτων) είναι σε θέση να σας το παρέχουν! Με βάση την τρισδιάστατη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί για το στόμα σας, η οδοντοστοιχεία κατασκευάζεται πριν από το χειρουργείο και τοποθετείται στο στόμα σας άμεσα, την ημέρα της επέμβασης και χωρίς δεύτερο ή τρίτο ραντεβού!

4. Εκπαίδευση των ασθενών μας και πλήρης κατανόηση και συναίνεση στο σχέδιο θεραπείας

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι ασθενείς μας έχουν τη δυνατότητα να δουν το πρόσωπό τους τρισδιάστατα και να συμμετέχουν στην κατάστρωση του σχεδίου θεραπείας, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Έτσι, αναλαμβάνουν έναν πολύ ενεργό ρόλο στην διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων τους, και επίσης βλέπουν και το τελικό αποτέλεσμα πριν ακόμη μπουν στο χειρουργείο!