e-smile.gr

Smile Clinic - Οδοντιατρική Κλινική Θεσσαλονίκη

Νάρθηκας σύγκλεισης (TMJ)

Νάρθηκας TMJ

Ο νάρθηκας TMJ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, την κόπωση και την ακαμψία στην περιοχή όπου συνδέεται η κάτω γνάθος με το σκελετό του κρανίου, την κροταφογναθική διάρθρωση (ΚΦΓΔ), καθώς και αντανακλαστικούς πόνους στον αυχένα. Τα παραπάνω αποτελούν και τα κύρια συμπτώματα των λεγόμενων διαταραχών της ΚΦΓΔ.

Τα συμπτώματα των διαταραχών της ΚΦΓΔ περιλαμβάνουν:
-πόνο στους μύες γύρω από τις αρθρώσεις
-περιορισμένη κίνηση
-ήχους κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος
-πονοκεφάλους που ξεκινούν μπροστά από το αυτί
-μυϊκούς σπασμούς στους μύες του προσώπου
-πόνους στον αυχένα
-ακούσιο τρίξιμο των δοντιών ή σφίξιμο των γνάθων

Για τη διάγνωση της διαταραχής ο οδοντίατρος αξιολογεί το πώς κινείται η γνάθος (έλεγχος για ήχους - clicking ή παρεκτοπίσεις), εξετάζει τα δόντια του ασθενούς για σημάδια αποτριβών ή αυχενικών καταγμάτων , τους μύες του προσώπου για ευαισθησία και σημεία στον αυχένα και τους ώμους που ενεργοποιούν τις αυχενικές ενοχλήσεις (μύες του τραχήλου).

Πώς βοηθά ο νάρθηκας TMJ;

Ο νάρθηκας TMJ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της διαταραχής στην ΚΦΓΔ με τη μείωση της πίεσης στις αρθρώσεις ή τη διόρθωση της σύγκλεισης των δοντιών.
Ο νάρθηκας TMJ είναι μια ενδοστοματική συσκευή που τοποθετείται συνήθως στα επάνω δόντια. Αποτελείται από σκληρό ακρυλικό υλικό και σαν στόχο έχει την απομάκρυνση των δύο γνάθων μεταξύ τους κατά τη σύγκλειση, και τη μη επαφή μεταξύ των επάνω και των κάτω δοντιών.

Έτσι, όταν το στόμα κλείνει, η γνάθος βρίσκεται σε πιο σωστή και λιγότερο επιβλαβή θέση.
Συνήθως ο νάρθηκας προτείνεται να τοποθετείται στο στόμα κατά τις ώρες του ύπνου, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο οδοντίατρος θα ζητήσει να χρησιμοποιείται από τον ασθενή και περισσότερες ώρες.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ή επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα περιοδοντίτιδα, ενώ παράλληλα ξεκινούν προβλήματα στη μάσηση και ομιλία του ασθενή, καθώς και στη σύγκλειση και λειτουργία των γνάθων του. Ο ασθενής πλέον αισθάνεται δυσφορία και γενική κακουχία.
Η απώλεια δοντιών έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην αισθητική του προσώπου: το χαμόγελο έχει αντιαισθητικά κενά, τα χείλη ζαρώνουν και κρεμούν, και το ύψος του προσώπου μειώνεται.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα δόντια που χάνονται πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα.

Οφέλη από τη χρήση του νάρθηκα TMJ

Μερικά από τα οφέλη της χρήσης ενός νάρθηκα TMJ είναι η μειωμένη πίεση στις αρθρώσεις και σους μύες που τις περιβάλλουν.

Η ανακούφιση των επίμονων πόνων στον αυχένα που σχετίζονται με την κόπωση των τραχηλικών μυών.
Καθώς και  ο αποπρογραμματισμός των μυών, που βοηθά στη διάγνωση πρόωρων και τραυματικών επαφών, τις οποίες ο οδοντίατρος θα πρέπει να διορθώσει, είτε με εκλεκτικούς τροχισμούς, είτε με ορθοδοντική θεραπεία για τη σωστότερη διευθέτηση των δοντιών στο στόμα.

Πόνοι στον αυχένα και διαταραχές ΚΦΓΔ

Πολύ συχνό σύμπτωμα που σχετίζεται με τις διαταραχές της ΚΦΓΔ είναι οι πόνοι που εμφανίζονται στην περιοχή του αυχένα. Η συνεχής λανθασμένη θέση της γνάθου κατά τη σύγκλειση οδηγεί στη μυϊκή κόπωση των μυών του λαιμού και του αυχένα με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου σε αυτές τις περιοχές. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του πόνου είναι η παρουσία κάποιων σημείων ενεργοποίησής του (trigger points). Πιέζοντας σε αυτά τα σημεία, που εντοπίζονται ψηλά πίσω στο λαιμό έως και την περιοχή της ωμοπλάτης, ξεκινά αντανακλαστικά ο πόνος στον αυχένα. Αναγνωρίζοντας αυτά τα σημεία γίνεται ευκολότερη και η διάγνωση του σχετιζόμενου με την κροταφογναθική διάρθρωση αυχενικού πόνου, ενώ ο νάρθηκας TMJ βοηθά αποτελεσματικά στην ανακούφισή του.

Οι διαταραχές στην ΚΦΓΔ είναι μια οδυνηρή κατάσταση που επηρεάζει την καθημερινότητα των ασθενών και περιορίζει πολλές απλές κατά τα άλλα δραστηριότητες, όπως το φαγητό, την πόση ή και την ομιλία. Ο νάρθηκας TMJ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλά και την εξάλειψη, ορισμένες φορές, των αιτιών αυτών των διαταραχών.